Nieuws over privacy & security


Security.NL maakt Nederland veilig

'Blockchaintechnologie voorlopig ongeschikt voor verkiezingsproces' (ma, 18 jun 2018)
Het is voorlopig niet wenselijk om blockchaintechnologie voor het verkiezingsproces in te zetten, zo blijkt uit onderzoek van ...
>> meer lezen

Ernstige lekken in honderden modellen Axis-camera's gedicht (ma, 18 jun 2018)
Onderzoekers van securitybedrijf VDOO hebben in bijna 400 modellen van camerafabrikant Axis ernstige kwetsbaarheden ontdekt ...
>> meer lezen

Infosecurity Magazine

Oracle lanceert Internet Intelligence Map dat een uniek kijkje in de wereld van het internet biedt (ma, 18 jun 2018)
De Internet Intelligence Map van Oracle is sinds vorige week beschikbaar. Dit middel biedt gebruikers een eenvoudige en visuele manier om de actuele beschikbaarheid van het internet te volgen en inzicht te krijgen in de impact van gebeurtenissen, zoals natuurrampen of door een regering opgelegde onderbreking. De overzichtskaart is onderdeel van het Internet Intelligence-initiatief van
>> meer lezen

Nieuwe Kaspersky Lab fraudepreventiesoftware voor banken en retailers (ma, 18 jun 2018)
Kaspersky Lab lanceert een nieuwe generatie fraudepreventieoplossingen. De Advanced Authentication oplossing voorkomt oneigenlijk gebruik van accounts bij de ontwikkeling van digitale producten. De tweede nieuwe oplossing van Kaspersky Lab heet Automated Fraud Analytics. Die software zorgt voor razendsnelle en nauwkeurige opsporing van fraude en witwaspraktijken. Deze nieuwe generatie fraudepreventiesoftware is onlangs tijdens de wereldwijde Money 20/20
>> meer lezen

Bits of Freedom

Hackvoorstel wordt morgen (eindelijk) besproken in de Eerste Kamer (ma, 18 jun 2018)
Morgen is het dan eindelijk zo ver: De Eerste Kamer gaat praten over het hackvoorstel. Gaan de senatoren akkoord met het hacken door de politie of steken ze een spaak in het wiel van de Minister?
>> meer lezen

De week van hightech politie, ethische AI principes en oude NSA posters (vr, 15 jun 2018)
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.
>> meer lezenPrivacy Barometer

BRIEF AAN EERSTE KAMER Oproep: hackbevoegdheid politie niet invoeren (zo, 17 jun 2018)
Het wetsvoorstel over de hackbevoegdheid voor de politie is onnodig ruim geformuleerd en biedt te weinig bescherming aan de burger. De noodzaak ervan blijft onduidelijk. Privacy Barometer schreef hierover een brief aan de Eerste Kamer.
>> meer lezen

Minister duwt door met inzage medische dossiers door zorgverzekeraars (di, 05 jun 2018)
Minister De Jonge (CDA) heeft in een nieuw wetsvoorstel verwijzingen naar de verregaande inzagebevoegdheden in medische dossiers door zorgverzekeraars opgenomen. Maar over deze bevoegdheden moet de Eerste Kamer nog beslissen. De Jonge lijkt zo extra druk op de Kamerleden te leggen om toch akkoord te gaan met die inzagebevoegdheden.
>> meer lezen

News

Register now! (ma, 04 jun 2018)
Register here for the 2018 International Conference (ICDPPC).
>> meer lezen

EDPS Newsletter 61 (vr, 01 jun 2018)
The latest edition of the EDPS Newsletter is online now!
>> meer lezen

RSS-feed Autoriteit Persoonsgegevens

AP waarschuwt voor misleidend AVG-keurmerk (do, 07 jun 2018)
De Autoriteit Persoonsgevens (AP) waarschuwt voor bedrijven die zeggen dat ze een keurmerk kunnen afgeven waarmee organisaties aan kunnen tonen dat ze helemaal voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit soort bedrijven zegt soms nauw samen te werken met de Nederlandse toezichthouder op de privacywetgeving, maar dat klopt niet. De AP heeft geen AVG-keurmerk goedgekeurd.
>> meer lezen

AP constateert geen misstanden met camera's in onderzochte sauna's (di, 05 jun 2018)
Na steekproefsgewijs onderzoek naar cameratoezicht in sauna’s constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen overtredingen. Bezorgde saunabezoekers meldden zich bij de AP omdat zij mogelijk ontkleed gefilmd werden in sauna’s. Dat was voor de AP aanleiding voor onderzoek. Cameratoezicht in ruimtes waar mensen ontkleed zijn is volgens de privacywetgeving verboden. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “Sauna-eigenaren lijken inmiddels doordrongen van de regels. Ze hebben ons laten weten dat ze camera’s weggehaald hebben naar aanleiding van onze waarschuwingsbrief uit 2016 of kort geleden na de commotie over gelekte beelden van saunabezoekers op internet .”
>> meer lezenSecurityWeek RSS Feed

Multi-Layered Infection Attack Installs Betabot Malware (di, 19 jun 2018)
The Betabot Trojan is being spread in a multi-stage attack that starts with malicious Office documents attempting to exploit a 17-year old vulnerability. read more
>> meer lezen

In Trump Rebuke, US Senate Votes to Reimpose Ban on China's ZTE (di, 19 jun 2018)
The US Senate defied President Donald Trump by voting Monday to overrule his administration's deal with Chinese telecom firm ZTE and reimpose a ban on high-tech chip sales to the company. read more
>> meer lezen

Dark Reading:

Exposed Container Orchestration Systems Putting Many Orgs at Risk (ma, 18 jun 2018)
More than 22,600 open container orchestration and API management systems discovered on the Internet.
>> meer lezen

'Wallchart' Phishing Campaign Exploits World Cup Watchers (ma, 18 jun 2018)
The details on a phishing attack designed to lure soccer fans with a subject line about the World Cup schedule and scoresheet.
>> meer lezen

Threatpost | The first stop for security news

Vermont Librarian Wins Small-Claims Suit Against Equifax (vr, 15 jun 2018)
In a David-and-Goliath moment, the 49-year-old librarian has won satisfaction in the wake of its head-spinningly massive 2017 data breach.
>> meer lezen

WannaCry Kill Switch Hero Faces New Charges, But Code Evals Say Little (vr, 15 jun 2018)
The Feds say Marcus Hutchins is behind both the UPAS Kit backdoor and the Kronos banking trojan.
>> meer lezenBeveiligingsadviezen

Kwetsbaarheden verholpen in ePolicy Orchestrator (ma, 18 jun 2018)

>> meer lezen

Kwetsbaarheid verholpen in Samba (ma, 18 jun 2018)

>> meer lezen

Publicaties

Factsheet Veilig beheer van digitale certificaten (do, 14 dec 2017)
Sinds het DigiNotar-incident in 2011 zijn er vele ontwikkelingen geweest rond het versterken van het digitale certificatenstelsel. Verschillende stappen zijn gezet om de robuustheid en weerbaarheid van het certificatenstelsel te vergroten, zoals bijvoorbeeld strengere richtlijnen vanuit het CA/Browser Forum en recente technische ontwikkelingen zoals Certificate Transparency (CT) en Certificate Authority Authorization (CAA). Het DigiNotar-incident heeft geleid tot inzichten die beheerders en gebruikers van certificaten kunnen helpen om hun stelsel van maatregelen te toetsen en aan te scherpen. Deze factsheet beschrijft maatregelen om de kans op incidenten met certificaten zo klein mogelijk te maken en, in het geval van een incident, de schade zo snel mogelijk te herstellen.
>> meer lezen

Factsheet TLS-interceptie (wo, 11 okt 2017)
TLS-interceptie maakt versleutelde verbindingen binnen het netwerk van een organisatie toegankelijk voor inspectie. Inzet van deze technische maatregel vergt vanwege bijkomende risico’s een gedegen afweging en dient aan een aantal belangrijke randvoorwaarden te voldoen.
>> meer lezen

Nieuwsberichten

Cybersecuritybeeld Nederland 2018: Digitale dreiging in Nederland neemt toe (wo, 13 jun 2018)
De omvang en ernst van de digitale dreiging in Nederland zijn nog steeds aanzienlijk en blijven zich ontwikkelen. Er is sprake van een continue digitale dreiging voor de nationale veiligheid. De Nederlandse maatschappij en economie zijn volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. De gevolgen van aanvallen en uitval kunnen groot en zelfs maatschappij ontwrichtend zijn. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 (CSBN 2018) van de NCTV. Hiermee bevestigt dit CSBN de in de afgelopen jaren gesignaleerde noodzaak te investeren in onze digitale veiligheid. Het toont de urgentie aan voor de uitvoering van de maatregelen en investeringen uit de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA).
>> meer lezen

Het Digital Trust Center maakt veilig digitaal ondernemen makkelijker (vr, 08 jun 2018)
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat lanceerde vandaag het Digital Trust Center (DTC). MKB-ondernemers kunnen vanaf nu terecht op www.digitaltrustcenter.nl voor praktische informatie en advies over veilig digitaal ondernemen.
>> meer lezen