Nieuws over privacy & security


Security.NL maakt Nederland veilig

TP-Link wifi-extenders door lek op afstand over te nemen (di, 18 jun 2019)
Wifi-extenders van netwerkfabrikant TP-Link zijn door een beveiligingslek op afstand over te nemen. Een aanvaller hoeft daarbij ...
>> meer lezen

Avast scant 83 miljoen IoT-apparaten in 16 miljoen huishoudens (Tue, 18 Jun 2019)
Antivirusbedrijf Avast heeft voor een onderzoek 83 miljoen Internet of Things-apparaten in 16 miljoen huishoudens gescand en ...
>> meer lezen

Infosecurity Magazine

Bitdefender brengt vierde GandCrab Decryptor uit (Tue, 18 Jun 2019)
In samenwerking met Europol, FBI en de Roemeense en Franse politie Bitdefender heeft een nieuwe decryptor uitgebracht die werkt tegen de laatste versie van de GandCrab ransomware. Met de nieuwe tool kunnen slachtoffers weer bij de informatie die de hackers gijzelen zonder losgeld te betalen. De decryptor werkt tegen versie 1 en 4 en 5
>> meer lezen

Tien miljoen voor onderzoek naar veilig Internet of Things (Tue, 18 Jun 2019)
Apparaten die zijn verbonden met internet, zoals zelfrijdende auto’s en intelligente thermostaten, vormen een steeds grotere bedreiging voor onze privacy en veiligheid. Het beschermen hiertegen vereist een fundamentele aanpak die dringend nodig is. Een nationaal onderzoeksproject met ruim 45 partijen – universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid – geleid door TU Eindhoven gaat de komende
>> meer lezen

Bits of Freedom

Kennis is macht. Be A Knowledge Rebel! (Tue, 18 Jun 2019)
Kennis is macht, dat geldt ook voor rebellen. Om tot een goede en veilige strategie voor je actie te komen speelt kennis over meekijkers een belangrijke rol. Daarom geven we je komende dagen tips over hoe jij je kan wapenen tegen surveillance.
>> meer lezen

Be A Rebel // Take action and donate (Tue, 18 Jun 2019)
Algorithms determine what you can and cannot see. Cookies follow you everywhere on the internet. Tech companies earn billions by marketing our behavior. Why are we letting this happen? What can we do about it?
>> meer lezenPrivacy Barometer

Hoe stemmen partijen in Europa over privacy (Sun, 19 May 2019)
VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2019
>> meer lezen

Wetsvoorstel inzage medische dossiers door zorgverzekeraars van tafel (Mon, 13 May 2019)

>> meer lezen

News

Data Protection and Competitiveness in the Digital Age (Tue, 18 Jun 2019)
Info about the event
>> meer lezen

IPEN discusses state of the art technology (Wed, 12 Jun 2019)
Read the Press Release and follow the live webstreaming.
>> meer lezen

RSS-feed Autoriteit Persoonsgegevens

AP geeft tips voor privacy bij internet of things-apparaten (Thu, 13 Jun 2019)
Het aantal apparaten met een internetverbinding in Nederlandse huishoudens groeit aanzienlijk. Wilt u ook een internet of things-apparaat gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat u uw privacy beschermt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft tips waar u op kunt letten bij het kopen, installeren en gebruiken van een internet of things apparaat.
>> meer lezen

Start campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou(w bedrijf)?’ (Thu, 23 May 2019)
Vandaag start de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een nieuwe voorlichtingscampagne over de privacywet. Een jaar na het van toepassing worden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), leven er nog veel vragen over de nieuwe privacywet. De campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou?’ maakt mensen bewuster van hun privacyrechten en geeft mkb'ers praktische hulp bij de naleving van de wet. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “We begrijpen heel goed dat privacy niet de corebusiness is van iedere ondernemer. Dat zij tegen praktische vragen aanlopen. Daarom geven we met deze campagne informatie om naleving van de AVG wat makkelijker te maken.”
>> meer lezenSecurityWeek RSS Feed

France SeeksHacker for Trial Over Death Following Prank (Tue, 18 Jun 2019)
French prosecutors on Tuesday ordered infamous French-Israeli hacker Ulcan to stand trial over a telephone prank targeting the father of a French journalist who died soon after of a heart attack. read more
>> meer lezen

New Variant of the Houdini Worm Emerges (Tue, 18 Jun 2019)
A new variant of the well-known Houdini Worm has been spotted in phishing attacks earlier this month, Cofense’s security researchers report.  read more
>> meer lezen

Dark Reading:

As Cloud Adoption Grows, DLP Remains Key Challenge (Tue, 18 Jun 2019)
As businesses use the cloud to fuel growth, many fail to enforce data loss prevention or control how people share data.
>> meer lezen

Advertising Alliance Plans Protocols to Reduce Dangerous Content (Tue, 18 Jun 2019)
The Global Alliance for Responsible Media will seek ways to clamp down on dangerous and fake content.
>> meer lezen

Threatpost

Consumers Urged to Junk Insecure IoT Devices (Tue, 18 Jun 2019)
A security researcher who disclosed flaws impacting 2 million IoT devices in April - and has yet to see a patch or even hear back from the manufacturers contacted - is sounding off on the dire state of IoT security.
>> meer lezen

Linux Kernel Bug Knocks PCs, IoT Gadgets and More Offline (Tue, 18 Jun 2019)
Four vulnerabilities could "SACK" connected devices with denial-of-service exploits.
>> meer lezenBeveiligingsadviezen

Kwetsbaarheden verholpen in Oracle kernel (Tue, 18 Jun 2019)

>> meer lezen

Kwetsbaarheden verholpen in SUSE kernel (Tue, 18 Jun 2019)

>> meer lezen

Publicaties

Factsheet Gebruik tweefactorauthenticatie (Mon, 22 Oct 2018)
Accounts worden beveiligd door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze techniek is al tientallen jaren in gebruik en is de meestgebruikte manier om toegang te krijgen tot een account. Vaak kiest een gebruiker voor simpele wachtwoorden die hij gemakkelijk onthoudt. Dit maakt het makkelijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot accounts. Wanneer een kwaadwillende toegang krijgt tot een account, kan hij zich voordoen als de eigenaar van het account en dit misbruiken.
>> meer lezen

Factsheet Veilig beheer van digitale certificaten (Thu, 14 Dec 2017)
Sinds het DigiNotar-incident in 2011 zijn er vele ontwikkelingen geweest rond het versterken van het digitale certificatenstelsel. Verschillende stappen zijn gezet om de robuustheid en weerbaarheid van het certificatenstelsel te vergroten, zoals bijvoorbeeld strengere richtlijnen vanuit het CA/Browser Forum en recente technische ontwikkelingen zoals Certificate Transparency (CT) en Certificate Authority Authorization (CAA). Het DigiNotar-incident heeft geleid tot inzichten die beheerders en gebruikers van certificaten kunnen helpen om hun stelsel van maatregelen te toetsen en aan te scherpen. Deze factsheet beschrijft maatregelen om de kans op incidenten met certificaten zo klein mogelijk te maken en, in het geval van een incident, de schade zo snel mogelijk te herstellen.
>> meer lezen

Nieuwsberichten

CSBN 2019: ontwrichting van de maatschappij ligt op de loer (Wed, 12 Jun 2019)
De digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn deels of volledig gedigitaliseerd waarbij er nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven zijn. Deze factoren gecombineerd met het achterblijven van de weerbaarheid, maken Nederland kwetsbaar voor digitale aanvallen. De effecten van de forse investeringen van zowel overheid als bedrijfsleven, de nieuwe meldplicht cybersecurity en strengere wet- en regelgeving zullen de komende jaren zichtbaar moeten worden. Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2019 dat is opgesteld door de NCTV met inbreng van het NCSC.
>> meer lezen

IBD publiceert ondersteuningpakket voor monitoring en respons (Tue, 04 Jun 2019)
De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten IBD heeft kortgeleden een ondersteuningspakket gepubliceerd voor monitoring en respons. Met dit pakket kunnen afwijkingen in de informatievoorziening worden gesignaleerd en actie op incidenten ondernomen worden. Het NCSC biedt u deze informatie, omdat het pakket ook zeer goed te gebruiken is buiten de gemeentelijke context.
>> meer lezen