Business Continuity Management

BCM Institute Business Continuity Management Umbrella

BCM

Het BCM plan wordt nog wel eens groots en uitgebreid gepresenteerd waardoor het soms alleen haalbaar lijkt voor de grote ondernemingen.

 

Waar het belang van een BCM door geen enkele organisatie onderschat of genegeerd mag worden is het de vraag hoe complex het moet zijn.

 

In de basis betekent het dat er een calamiteitenplan moet zijn die de organisatie beschermd tegen risico's.3 cruciale onderdelen voor business continuity

Business Continuity Plan (BCP)

Het BCP bevat een set belangrijke documenten waarin maatregelen zijn vastgelegd die bepalen hoe er moet worden gehandeld in het geval van een calamiteit.

 

De set bestaat meestal uit:

1.Business Resumption Plan

2.Occupant Emergency Plan

3.Continuity of Operations Plan

4.Incident Management Plan

5.Disaster Recovery Plan

 

Document 4 en 5 bevatten een IT component. Bij cofian kunnen wij vanuit techniek en bedrijfskunde alle documenten helpen uitwerken.

Disaster Recovery Plan (DRP)

Een DRP is een verzameling van procedures en vormt een proces. Een DRP proces treedt in werking bij een calamiteit maar wordt ook regelmatig getest op werking.

 

Het belang van een DRP is enorm en is bedoelt om data continu veilig te stellen en in geval van een calamiteit de IT infrastructuur zo snel mogelijk te herstellen met behoud van alle digitale informatie.

 

Een DRP kan eenvoudig of complex zijn, afhankelijk van de wensen, eisen en de mate van bedrijfszekerheid die vereist is.

Business Impact Analysis (BIA)

Het budget is de limiet van alle mogelijkheden. Een maximale bedrijfszekerheid vraagt maximale inspanning van bedrijfsmiddelen. Maar is dat werkelijk nodig?

Voor een BCM plan is het goed om eerst met verantwoordelijken de eisen en risico's in te kaderen.

 

Met een Business Impact Analyse worden de wensen en eisen van bedrijfszekerheid in kaart gebracht, kritieke van niet kritieke processen gescheiden en bepaald wat nu echt belangrijk is. Ook qua uitval tijd.

De uiteindelijke uitslag bepaalt de focus voor een goed BCM plan.